Palma

Babeczki cynamonowe 

Babeczki cynamonowe 

Ciasto: 

  • 230 g mąki pszennej 
  • 150 g zmielonych migdałów 
  • 150 g mleka migdałowego  
  • 150 g cukru trzcinowego  
  • 120 g roztopionej Palmy  
  • 3 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • ½ łyżeczki kardamonu  
  • Szczypta soli
     

Krem budyniowy:  

  • 200 g margaryny Palma  
  • 1 budyń śmietankowy  
  • 400 ml mleka  
  • 120 g cukru trzcinowego  
  • 2 łyżki kajmaku  
  • Szczypta soli 
     

Dekoracja z migdałami: 

  • 150 g cukru  
  • 30 g margaryny Palma  
  • 100 g migdałów w słupkach 

Dodatkowo: 

  • 1 puszka kajmaku do nadziania  

Krok po kroku

Krok 1

Migdały w słupkach uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Ostudzić. Rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia. 150 g cukru roztopić na patelni, gdy cały się rozpuści i nabierze karmelowej barwy dodać do niego Palmę, wymieszać. Wylać na migdały, ostudzić. Odkleić od papieru i połamać na mniejsze kawałki.  

Krok 2

Mleko, roztopioną Palmę, cukier i jajka wymieszać trzepaczką. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w drugiej misce. Wlać masę jajeczną, wymieszać do połączenia składników. Nałożyć ciasto do foremek na muffiny. Piec w temp. 180C przez około 40 minut (na złoty kolor). Ostudzić.  

Krok 3

Budyn ugotować na mleku z cukrem trzcinowym i solą. Ostudzić. Palmę zmiksować, dodając stopniowo zimny budyn. Na koniec dodać kajmak, wymieszać. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego.  

Krok 4

Ostudzone muffiny nadziać kajmakiem (za pomocą rękawa cukierniczego wciskając kajmak do ich środka). Nałożyć krem budyniowy na wierzch, udekorować migdałami w karmelu.