Palma

Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

Składniki: 

Ciasto: 

330 g mąki  

200 g Palmy  

100 ml mleka  

150 g cukru  

120 g żurawiny suszonej  

2 jajka  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

½ łyżeczki sody oczyszczonej  

Dekoracja: 

100 g białej czekolady  

Około 10 g liofilizowanej żurawiny  

Krok po kroku

Krok 1

Palmę rozpuścić, lekko ostudzić. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do Palmy dodać mleko i jajka, wymieszać.  

Krok 2

Połączyć suche i mokre składniki, wymieszać. Dodać suszoną żurawinę, wymieszać.  

Ciasto nałożyć do papilotek na muffiny, upiec babeczki (temp. 180°C przez około 35-40 minut). Ostudzić.  

Krok 3

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzyć w niej wierzch ostudzonych muffin, posypać liofilizowaną żurawiną 

I gotowe!