Palma

Babka wielkanocna

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Babka wielkanocna

Składniki

Ciasto: 
300 g mąki pszennej  
220 g margaryny Palma  
130 g cukru pudru  
5 jajek  
150 g gęstego jogurtu naturalnego  
½ łyżeczki sody oczyszczonej  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Sok z ½ cytryny + skórka otarta z 1 cytryny  
1 łyżka margaryny Palma + 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej do przygotowania formy  

Lukier: 
Około 250 g cukru pudru  
1 białko  
1 łyżka soku z cytryny  
Skórka otarta z cytryny  

Krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno. Palmę zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.  

Krok 2

Blaszkę na babkę wysmarować Palmą, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto, piec w temp. 180C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. 


Krok 3

Białko wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, polać wierzch babki. Posypać skórką otartą z cytryny.  

i gotowe!