Palma

Bajaderki

Poziom trudności Łatwy
Czas Do 30 minut
Bajaderki

Składniki

450 g czerstwego ciasta bez kremu (np.. Babki)  
200 g posiekanych migdałów lub innych orzechów 
150 g margaryny Palma  
150 g mleka w proszku 
150 g cukru  
200 ml mleka 
10 sztuk daktyli  
2 łyżki kakao   

Dekoracja: 

200 g czekolady gorzkiej  
2 łyżeczki margaryny Palma  
Posiekane orzechy lub np.. Wiórki kokosowe 

Krok po kroku

Krok 1

100 ml mleka wlać do garnuszka, zagotować, dodać migdały, podgotować 5 minut, odstawić na 10 minut, po czym zblendować na gładką masę. Pozostałe mleko, Palmę i cukier rozpuścić w garnku. Dodać mleko w proszku wymieszać. Następnie dodać pokruszone ciasto, posiekane migdały, pastę z daktyli, kakao. Całość wymieszać, schłodzić w lodówce.  

Krok 2

Gdy masa zacznie gęstnieć uformować z niej kulki. Ponownie schłodzić w lodówce.  

Krok 3

Czekoladę rozpuścić wraz z Palmą. Schłodzone kulki nadziać na patyczek, zanurzyć w czekoladzie, obtoczyć w orzechach. Ułożyć w papilotkach do muffinek. Ponownie schłodzić.