Palma

Brzoskwinie pod kruszoną

Brzoskwinie pod kruszoną

Na owoce:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od słodyczy brzoskwiń)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (opcjonalnie, aby zagęścić sok z owoców)

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g Palmy (zimnej, pokrojonej na kawałki)
  • 50 g cukru (możesz użyć brązowego cukru dla bardziej karmelowego smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Krok po kroku

KROK 1

Przygotować owoce: Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (można też zostawić ze skórką) i pokroić na plasterki lub kawałki. Przełożyć je do miski, dodać cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie, aby owoce w całości pokryły się składnikami.

KROK 2

Przygotować kruszonkę: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimną Palmą i rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstanie krusząca się masa.

KROK 3

Składanie i pieczenie: Przełożyć owoce do naczynia żaroodpornego. Równomiernie posypać je kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (bez termoobiegu) przez około 30-35 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą miękkie.

KROK 4

Podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.