Palma

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Ciasto:

360g mąki

215 ml ciepłej wody

7g suchych drożdży

¾  łyżeczki cukru

¾  łyżeczki soli

Czosnkowa Palma:

60g Palmy

4-5 ząbków czosnku

3/4 łyżeczki soli

Duża łyżka ziół prowansalskich

Krok po kroku

KROK 1

Ciasto:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy suche drożdże i łyżeczkę cukru.

Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

KROK 2

Starty czosnek mieszamy z Palma, solą i ziołami prowansalskimi.

KROK 3

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt.

Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy czosnkową Palmę.

KROK 4

Ciasto zwijamy w wałeczek zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto kroimy na ok. 3-4 cm paski i układamy na blaszce.

KROK 5

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.