Palma

Bułeczki czosnkowe z mozzarellą 

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Bułeczki czosnkowe z mozzarellą 

Ciasto: 

500 g mąki pszennej  
250 ml mleka  
60 g roztopionej margaryny Palma  
2 łyżki cukru  
1/2 łyżeczki soli  
1 jajko  

Nadzienie: 

100 g serka ricotta lub kremowego serka kanapkowego  
2 kulki mozzarelli starte na tarce  
3 ząbki czosnku   
2 łyżki czosnku niedźwiedziego  
1 łyżeczka suszonego czosnku w proszku  
1 łyżeczka białego pieprzu  
1 łyżeczka soli  

Dodatkowo: 
Jajko + 2 łyżki mleka  
40 g roztopionej Palmy + kilka listków bazylii + sól  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.  

Krok 2

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.  

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 kulek. Każdą nadziać farszem. Zwinąć, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.  

Krok 4

Wyrośnięte bułeczki naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem, piec w temp. 180C przez około 25 minut, na złoty kolor. Lekko ostudzić, wierzch posmarować roztopioną Palmą, wymieszaną z posiekaną bazylią i solą.  

Smacznego!