Palma

Bułeczki czosnkowe

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Bułeczki czosnkowe

Składniki: 

Ciasto: 

450 g mąki pszennej  
Około 220 ml ciepłej wody  
60 g rozpuszczonej margaryny Palma  
1 jajko 
1 łyżeczka suszonych drożdży  
1 łyżka cukru  
½ łyżeczki soli  

Dodatkowo: 

2 łyżki margaryny Palma + 3 łyżki bułki tartej do wysmarowania blaszki  
100 g rozpuszczonej margaryny Palma  
Po 1 łyżeczce: pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich 
Garść posiekanych, świeżych ziół (natki pietruszki albo listków bazylii)  

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać dłonią. Wlać Palmę, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.  

Krok 2

100 g Palmy wymieszać z przyprawami i ziołami.  

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować. Posmarować Palmą z przyprawami. Pociąć na małe kwadraty. Złożyć ze sobą po 3-4 sztuki. Ułożyć w blaszce na muffiny wysmarowanej Palmą i posypanej bułka tartą. Piec w temp. 180C przez około 30 minut (na złoty kolor).  

I gotowe!