Palma

Bułeczki dyniowe

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Bułeczki dyniowe

Składniki

1 dynia hokkaido (130 g puree z dyni) 

500 g mąki  

180 g mleka  

50 g rozpuszczonej margaryny Palma 

50 g cukru  

2 łyżeczki suszonych drożdży  

1 jajko 

1 łyżeczka kakao  

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 200°C przez około 30 minut (do miękkości). Zblendować i ostudzić, odmierzyć 130 g puree. 

Krok 2

Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajko, puree z dyni, ciepłe mleko i wymieszać. Wlać Palmę i zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.  

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta oderwać nieduży kawałek, wyrobić z kakao, uformować z niego wałek i pokroić na kawałki (około 12 sztuk) – będą to ogonki dyni. Z pozostałego ciasta uformować okrągłe kulki, owinąć je sznurkiem tak, aby na każdej powstało min.6-8 kawałków. 

Krok 4

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie upiec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić, zdjąć sznurki, a na górę wcisnąć “dyniowe ogonki” z ciasta.  I gotowe!