Palma

Bułeczki na grilla

Bułeczki na grilla

500g mąki

12g drożdży świeżych

140g wody

240g mleka

Łyżeczka soli

100g Palmy

2 ząbki czosnku

Łyżeczka suszonej bazylii

Krok po kroku

KROK 1

Mleko i wodę podgrzać. Dodać drożdże, łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na około 10 minut.

KROK 2

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wlać zaczyn. Wyrabiać chwile i w trakcie dodawać po kawałku Palmy (40g).

Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

KROK 3

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i formować małe bułeczki.

KROK 4

Pozostałą Palmę roztopić, zetrzeć czosnek i wsypać bazylię. Całość wymieszać i posmarować bułeczki.

KROK 5

Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

5 minut przed końcem pieczenia posmarować bułeczki jeszcze raz roztopioną Palmą z czosnkiem i bazylią.