Palma

Bułeczki serowe z borówkami  

Bułeczki serowe z borówkami  

Ciasto: 
400 g mąki pszennej, 
150 g Palmy, 
150 g twarogu (resztek z lodówki), 
130 g cukru pudru, 
1 żółtko, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
Szczypta soli, 
Około 2 łyżki zimnej wody. 

Nadzienie: 
Borówki (około 300 g), 
3 łyżki cukru pudru, 
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 

Dodatkowo: 
Białko jaja 
Żółtko jaja + 2 łyżki mleka  
Cukier trzcinowy. 

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść dłońmi, schłodzić 10 minut.  

 

Krok 2

Rozwałkować, wycinać z ciasta kwadraty. Na środek każdego z nich nałożyć borówki, wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z cukrem pudrem. 

Krok 3

Brzegi ciasta posmarować białkiem, złożyć trójkątną sakiewkę. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, oprószyć cukrem pudrem.

Krok 4

Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Bułeczki świetnie smakują podane ze szklanką mleka.  

Smacznego!