Palma

Buraczane ciasto czekoladowe 

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Buraczane ciasto czekoladowe 

Składniki: 

Ciasto: 

300 g ugotowanych i zblendowanych buraczków  

300 g mąki pszennej  

100 g cukru trzcinowego  

50 g roztopionej gorzkiej czekolady  

50 g kakao  

2 łyżki jogurtu naturalnego  

2 jajka  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  

Szczypta soli   

Krem: 

120 g czekolady  

120 g Palmy  

120 ml śmietanki 36% 

3 łyżki cukru pudru  

Dekoracja: 

Posiekana czekolada 

Liofilizowane maliny lub truskawki albo puder z buraka  

Krok po kroku

Krok 1

Buraczki zblendować. Jajka wymieszać z cukrem, dodać roztopioną Palmę, czekoladę, jogurt i buraczki, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i kakao. Wlać masę buraczkową, połączyć.  

Krok 2

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzić łyżką zanurzaną w ciepłej wodzie. Piec w temp. 170°C przez około 40 minut (do suchego patyczka), ostudzić.  

Krok 3

Składniki na krem umieścić w garnuszku, rozpuścić. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Ubić mikserem. Nałożyć krem na wierzch ciasta. Udekorować dowolnie, np. Posiekaną czekoladą i pokruszonymi, liofilizowanymi malinami.  

I gotowe!