Palma

Chałka

Chałka

Zaczyn:

25g świeżych drożdży

50ml letniego mleka

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

Ciasto:

550g mąki

150ml letniego mleka

3 żółtka

1 jajko

60g cukru

½ łyżeczki pasty waniliowej

100g margaryny Palmy

Kruszonka:

70g mąki

40g margaryny Palmy

40g cukru

Krok po kroku

KROK 1

Kruszonka:

Palme, cukier i mąkę wymieszać i schłodzić.

KROK 2

Ciasto:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Jajka ubić z cukrem i pastą waniliową.

Do masy dodać mąkę, letnie mleko i rozczyn, wyrobić ok. 10 minut.

KROK 3

Do wyrobionego ciasta dodawać stopniowo kawałki miękkiej Palmy. Wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleiło do rąk.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.

 

KROK 4

Po wyrośnięciu chwilę wyrobić w rękach. Ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i zapleść warkocz.

Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

KROK 5

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec 35 min w 180 stopniach.