Palma

Chlebek daktylowy

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Chlebek daktylowy

Składniki: 

170 g mleka 

150 g daktyli 

270 g mąki  

100 g rozpuszczonej Palmy  

100 g jogurtu naturalnego  

80 g cukru trzcinowego  

2 jajka  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

1 łyżeczka sody  

2 łyżeczki cynamonu  

Szczypta soli  

100 g orzechów włoskich  

100 g czekolady gorzkiej  

Krok po kroku

Krok 1

Daktyle wsypać do rondelka, dodać mleko. Gotować około 15 minut na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zblendować na gładką masę, ostudzić.  

Krok 2

Do masy daktylowej dodać jajka, jogurt, Palmę i cukier, wymieszać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać masę daktylową, wymieszać.  

Krok 3

Na koniec dodać lekko posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). 

I gotowe!