Palma

Chlebek japoński z owocami

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Chlebek japoński z owocami

Składniki: 
500 g mąki pszennej,  
250 ml ciepłego mleka, 
70 g mleka w proszku, 
60 g Palmy, 
2 jajka, 
3 łyżki cukru, 
2 łyżeczki drożdży suszonych,  
szczypta soli, 
1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu, 
sezonowe owoce, ulubione konfitury itp.   

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku, solą i drożdżami. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i zagnieść ciasto. 

Krok 2

Następnie dodawać po kawałku miękką margarynę Palma, zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 90 minut. 

Krok 3

Wyjąć, podzielić na około 7 części. Każdą rozciągnąć, złożyć do środka boki i zrolować. Ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Krok 4

Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut.  

I gotowe!