Palma

Chlebek ziołowy

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Chlebek ziołowy

Składniki: 

400 g mąki pszennej  

100 g rozpuszczonej margaryny Palma  

180 ml mleka  

1 jajko 

2 łyżki cukru   

1 łyżeczka soli  

2 łyżeczki suszonych drożdży  

Nadzienie: 

Pęczek świeżych listków bazylii 

100 g margaryny Palma  

60 g zmielonych pestek dyni  

1 łyżeczka białego pieprzu  

3 ząbki czosnku  

1 łyżeczka soli 

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut 

Krok 2

Palmę rozpuścić, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię, sól i pieprz, wymieszać. Bazylię posiekać. Dodać do Palmy, wymieszać 

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokątne placki. Posmarować nadzieniem, pokroić w prostokąty. Złożyć jeden do drugiego i ułożyć w prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut (na złoty kolor).  

I gotowe!