Palma

Chlebki naan z czosnkiem i salsą pomidorową

Chlebki naan z czosnkiem i salsą pomidorową

Składniki:

400 g mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

125 ml ciepłej (nie wrzącej wody)

1 łyżeczka cukru

25 g Palmy

200 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)

1 łyżka czarnuszki

½ łyżeczki soli

Czosnkowa Śniadaniowa

50 g Śniadaniowej klasycznej w temperaturze pokojowej

3 ząbki czosnku

garść natki pietruszki

Salsa pomidorowa:

2 pomidory

1 ogórek zielony

1 papryka czerwona

1 czerwona cebula

Garść natki pietruszki

Garść kolendry

Sól, pieprz do smaku

Krok po kroku

KROK 1

Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

KROK 2

Mąkę wymieszać z solą oraz czarnuszką. Wlać gotowy zaczyn, roztopioną Palmę oraz jogurt i zagnieść. Po około 10 minutach ciasto powinno być bardzo elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

KROK 3

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 10-12 porcji. Z każdej z nich uformować kulę i rozpłaszczyć ją na blacie podsypanym mąką na placek o średnicy około 15 cm. Tak przygotowane chlebki naan odstawić na kwadrans pod przykryciem.

KROK 4

Mocno rozgrzać żeliwną patelnię. Zmniejszyć ogień do minimum i piec kolejno chlebki naan pod przykryciem do złotobrązowego koloru przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu zawinąć je w czystą ścierkę, aby zachowały świeżość i były ciepłe po przygotowaniu całej partii.

KROK 5

Śniadaniową przełożyć do miseczki, zetrzeć czosnek na najmniejszych oczkach, pietruszkę posiekać i wszystko razem połączyć.

KROK 6

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ogórka umyć i obrać ze skórki, wyciąć gniazdo z papryki, usunąć białe części i umyć, cebulę obrać i opłukać. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy, mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.

KROK 7

Ciepłe chlebki naan smarujemy czosnkową Śniadaniową, nakładamy salsę i gotowe!