Palma

Churrosy

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Churrosy

Churrosy:  

300 g wody  
200 g mąki pszennej 
150 g margaryny Palma  
4 jajka  
1 łyżka cukru  
Olej do smażenia  
Cukier puder do oprószenia  

Sos malinowy: 

250 g malin  
80 g cukru  
1 łyżka mąki ziemniaczanej  

Sos z białej czekolady:  

100 g białej czekolady  
60 ml śmietanki 30% 
30 g margaryny Palma  
1 łyżka cukru pudru  

Krok po kroku

Krok 1

Maliny, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać, zagotować, ostudzić. Śmietankę, Palmę i cukier puder zagotować. Wsypać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia.  

Krok 2

Przygotować churrosy. Wodę zagotować z Palmą. Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do zimnej masy wbić po jednym jajku, zmiksować.  

Krok 3

Przełożyć masę do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać długie kawałki ciasta. Smażyć kilka chwil na złoty kolor, wyjąć na papierowy ręcznik, lekko ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem malinowym i białą czekoladą.  

i gotowe!