Palma

Ciasteczka ”misie”

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Ciasteczka ”misie”

Ciasto: 
420 g mąki pszennej, 
200 g Palmy,
150 g cukru pudru,  
2 małe lub 1 większe jajko,  
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,  
Szczypta soli,
2 łyżki soku z malin lub różowy barwnik.

Frużelina malinowa: 
300 g malin,
110 g cukru białego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 

Dodatkowo: 
Biała i ciemna czekolada.

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto (poza sokiem z malin) zagnieść jak kruche ciasto. Małą część jasnego ciasta odłożyć, do reszty dodać sok malinowy, zagnieść ponownie. Schłodzić 30 minut. 

 

 

Krok 2

Następnie uformować okrągłe placki, zrobić w nich wgłębienia, dokleić łapki misiów. Oddzielnie uformować także misiowe główki.  Piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.  

Krok 3

Składniki na frużelinę umieścić w garnuszku, podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje. Przestudzić ją i przełożyć do rękawa cukierniczego. Frużelinę nałożyć we wgłębienia, tworząc misiowe “brzuszki”. Nałożyć im głowy, oczy namalować roztopioną czekoladą.  

Krok 4

Smacznego!