Palma

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

225 g roztopionej margaryny Palma

750g szklanki płatków górskich owsianych

450g szklanki mąki tortowej

3/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

300g cukru brązowego

2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)

1 szklanka kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Krok po kroku

KROK 1

W misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę tortową i ziemniaczaną, cynamon, sodę oraz sól. W kolejnej misce wymieszać roztopioną Palmę, cukier, jajka oraz wanilię.

KROK 2

Suche składniki wymieszać z mokrymi tylko do połączenia. Na koniec dodać 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady i ponownie wymieszać. Przykryć miskę z ciastem i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.

KROK 3

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wybierać łyżką i formować w dłoniach kulki. Układać jedną obok drugiej w lekkich odstępach. Następnie dłonią nieco spłaszczyć i na każdą ułożyć kilka kropelek czekoladowych. Piec w temp. 175ºC przez ok. 12 – 15 minut.