Palma

Ciasto Ambasador

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto Ambasador

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
120 g mąki pszennej
120 g cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jasny:
150 g margaryny Palma
Budyń śmietankowy
100 g cukru
Syrop z brzoskwiń z puszki + mleko (tak, aby łącznie uzyskać 350 ml płynu)
5-6 połówek brzoskwiń

Krem ciemny:
150 g margaryny Palma
Budyń czekoladowy
350 ml mleka
150 g cukru
70 g rodzynek
70 g posiekanych

Dodatkowo:
2 galaretki o smaku pomarańczowym
1 puszka brzoskwiń

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Piec w temp. 180C przez 45 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

ć.

Krok 2

Przygotować krem ciemny: ugotować budyń czekoladowy na mleku wraz z cukrem, ostudzić. Zmiksować z Palmą, dodać rodzynki, orzechy, wymieszać. Przygotować krem jasny: ugotować budyń na mieszance mleka i syropu z brzoskwiń wraz z cukrem, ostudzić. Zmiksować z Palmą, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać.

Krok 3

Galaretki rozpuścić w 650 ml wody. Ostudzony biszkopt przełożyć kremem ciemnym. Na wierzch nałożyć krem jasny, pokrojone w plastry brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką

Smacznego!