Palma

Ciasto czekoladowo-miętowe

Ciasto czekoladowo-miętowe

Na ciasto:

  • 200 g Palmy (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego lub kilka kropli olejku miętowego
  • 100 ml mleka

Na masę miętową:

  • 200 g serka mascarpone lub twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 krople ekstraktu miętowego lub olejku miętowego
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)

Do posypania wierzchu ciasta:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Krok po kroku

KROK 1

Utrzęć Palmę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

KROK 2

Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, połączyć je z masą. Dodać ekstrakt miętowy i mleko, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

KROK 3

Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (termoobieg 160°C) przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

KROK 4

Przygotować masę miętową:

Ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i olejkiem miętowym. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną.

KROK 5

Upieczony spód po ostudzeniu posmarować masą miętową. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby ciasto się schłodziło i smaki się przegryzły.

KROK 6

Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę i gotowe 🙂