Palma

Ciasto drożdżowe czekoladowe

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Ciasto drożdżowe czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej
180 ml ciepłego mleka
100 g roztopionej Palmy
70 g cukru 
1 jajko
1 żółtko 
2 łyżeczki drożdży
Szczypta soli

Nadzienie:

150 g czekolady gorzkiej
100 g orzechów laskowych bardzo drobno posiekanych
50 g Palmy
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
Szczypta soli

Wierzch:

1 białko
50 g czekolady gorzkiej
Garść orzechów laskowych lekko posiekanych

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, wyrabiać około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Krok 2

Czekoladę, Palmę i cukier włożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cynamon, kardamon i szczyptę soli, wymieszać. Lekko ostudzić, wsypać orzechy, wymieszać.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na okrągły placek. Posmarować go nadzieniem czekoladowym, zwinąć w rulon. Rozciąć wzdłuż na pół. Obydwie części zapleść naprzemiennie wokół siebie, tworząc warkocz.

 

Krok 4

Ułożyć w prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Piec około 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Wierzch polać roztopioną czekoladą i posypać orzechami.

I gotowe!