Palma

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki

300 g mąki pszennej
220 g margaryny Palma
130 g cukru pudru
5 jajek
150 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Około 1 kg brzoskwiń lub nektarynek
Cukier puder do oprószenia wierzchu

Krok po kroku

Krok 1

Brzoskwinie/nektarynki pokroić w kostkę.

Krok 2

Białka ubić na sztywno. Palmę zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodę i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wsypać brzoskwinie, wymieszać.

Krok 3

Przełożyć ciasto do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!