Palma

Ciasto kokosowe łabędzi puch

Ciasto kokosowe łabędzi puch

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa: 

3 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

2 kajzerki

100 g wiórków kokosowych

200 g Palmy

Posypka:

100 g wiórków kokosowych

1 łyżka Palmy

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 słoik dżemu porzeczkowego

Krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Oddzielić jajka od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodając łyżkę po łyżce cukru. Na koniec dodać żółtka i ponownie ubić. Przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół.

 

Krok 2

Masa: Kajzerki moczymy w 2 szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem lub za pomocą blendera. Resztę mleka gotujemy z cukrem, dodajemy masę kajzerową i wiórki kokosowe. Gotujemy około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Palmę ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy łyżka po łyżce ostudzonej masy. Na biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy, następnie krem (3-4 łyżki odkładamy na wierzch). Przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem.

 

Krok 3

Palme roztapiamy na patelni z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i smażymy chwilę. Posypujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

I gotowe!