Palma

Ciasto kokosowe z borówkami

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto kokosowe z borówkami

Ciasto: 

400 g mąki pszennej 
200 g margaryny Palma  
170 ml mleka 
170 ml jogurtu naturalnego 
160 g cukru pudru  
2 jajka + 3 żółtka  
50 g wiórków kokosowych  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
½ łyżeczki sody oczyszczonej  
około 350 g borówki amerykańskiej  

Beza: 

3 białka  
200 g cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
3 łyżki płatków kokosa  

Krok po kroku

KROK 1

Białka przeznaczone na bezę ubić wraz z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Palmę utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem pudrem i jajkami.

 

KROK 2

Dodać mąkę i pozostałe składniki, wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsypać borówki, nałożyć bezę, posypać płatkami kokosa.  

KROK 3

Piec w temp. 170°C przez około 50 minut.  

I gotowe!