Palma

Ciasto „Kopiec kreta”

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto „Kopiec kreta”

Składniki

Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego (lub białego)
110 g margaryny Palma
150 ml mleka
2 jajka
3 łyżki kakao
4 łyżki marmolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
180 g cukru pudru

Dodatkowo:
4 banany
Sok z cytryny

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto. Palmę rozpuścić wraz z mlekiem i cukrem. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, kakao oraz jajka, zmiskować. Na koniec dodać marmoladę, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170C przez około 50 miniut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krok 2

Przygotować krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić, połączyć z mascarpone, delikatnie wymieszać.

Krok 3

Z upieczonego ciasta odkroić górna wartwę. Wydrążyć także nieco środka, aby powstało wgłębienie. Skrawki ciasta drobno pokruszyć. Banany pokroić na połówki, skropić obficie sokiem z cytryny. Ułożyć na cieście. Nałożyć krem śmietanowy, uformować kopczyk. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

Smacznego!