Palma

Ciasto leśny mech

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto leśny mech

Składniki

Ciasto:
5 jajek
340 g mąki pszennej
200 g cukru
250 ml rozpuszczonej i ostudzonej margaryny Palma
250 ml wody gazowanej
250 g świeżych liści szpinaku (zmiksowanych blenderem)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
350 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru

Dodatkowo:
Liście szpinaku do dekoracji
Truskawki do dekoracji
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 400 ml wody i odstawiona do stężenia

Krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić wraz z cukrem. Dodać do białek po jednym żółtku, zmiksować. Następnie dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i margarynę, wymieszać. Na koniec dodać zblendowany szpinak, wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. 

Krok 2

Kremówkę ubić, mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Połączyć i delikatnie wymieszać z kremówką oraz z pokrojoną w drobną kostkę galaretką.  

Krok 3

Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na dwie części. Górna warstwę skruszyć. Na dolną nałożyć krem z galaretką, posypać obficie pokruszonym ciastem. Udekorować liśćmi szpinaku i truskawkami.

Smacznego!