Palma

Ciasto marchewkowe

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Ciasto marchewkowe

Składniki

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
100 g rozpuszczonej margaryny Palma
100 g startej marchewki
100 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
200 g ugotowanego budyniu waniliowego
150 ml ubitej śmietanki kremówki
50 g margaryny Palmy
Orzechy do dekoracji

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, sodę, proszek i cynamon wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i margarynę. Dodać do suchych składników, wymieszać. Wsypać marchewkę, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 170°C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krok 2

Miękką margarynę ubić z cukrem pudrem na puch. Wymieszać z budyniem i serkiem mascarpone. Na koniec dodać ubitą kremówkę, wymieszać. 

Krok 3

Ostudzone blaty przekroić na pół, przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować kremem. Udekorować siekanymi orzechami.

Smacznego!