Palma

Ciasto Pina Colada

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto Pina Colada

Składniki: 

Biszkopt:  

100 g mąki pszennej  
100 g cukru  
60 g wiórków kokosowych  
25 g roztopionej margaryny Palma  
4 białka   
6 żółtek  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Krem: 

1 puszka mleka koksowego  
220 ml mleka krowiego lub roślinnego  
220 g margaryny Palma  
200 g cukru 
1 budyń waniliowy  
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
2 żółtka  
Puszka ananasa  

Beza: 

4 białka  
200 g cukru  
150 g wiórków kokosowych  
1 łyżka mąki ziemniaczanej  

Dodatkowo:  

kokos w płatkach do dekoracji  
150 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny  

Krok po kroku

Krok 1

Białka przeznaczone na biszkopt ubić wraz z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki, Palmę, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, piec w temp. 180C przez około 35 minut, na złoty kolor, ostudzić. Nasączyć wodą z cytryną 

Krok 2

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka i mleczka kokosowego zagotować wraz z cukrem, dodać mieszankę budyniu, wymieszać, zagotować, ostudzić. Zmiksować z Palmą. Dodać pokrojonego na małe kawałki ananasa. Wymieszać, wyłożyć na biszkopt.  

Krok 3

Białka przeznaczone na bezę zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować. Wsypać wiórki, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w której wcześniej piekł się biszkopt. Piec w temp. 140C przez około 40 minut. Ostudzić, a następnie ułożyć na masie z ananasem. Wierzch posypać kokosem w płatkach.  

I gotowe!