Palma

Ciasto Pleśniak

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto Pleśniak

Składniki

Ciasto jasne:
300 g mąki pszennej
200 g margaryny Palma
170 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
150 g mąki pszennej
80 g margaryny Palma
3 łyżki kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
400 g powideł śliwkowych

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto jasne i ciemne zagnieść dwa ciasta. Jasne podzielić na dwie części. Jedną część ciasta jasnego oraz ciasto ciemne włożyć na 40 minut do zamrażarki. Drugą część ciasta jasnego schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Krok 2

Jasne ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć powidła śliwkowe. Następnie zetrzeć na tarce ciasto kakaowe.

Krok 3

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć bezę na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto z zamrażarki. Piec w temp. 180C przez około 45 minut.

Smacznego!