Palma

Ciasto ze śliwkami

Poziom trudności Łatwy
Ciasto ze śliwkami

Składniki:

200g Palmy

2 szklanki mąki

1/2 szklanka cukru (jeszcze lepszy będzie cukier puder)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

500g śliwek

Krok po kroku

Krok 1

Zimną Palmę przekładamy do miski razem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części.

 

Krok 2

Jedną część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny, a drugą część ciasta wylepiamy spód formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Krok 3

Następnie wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie układamy połówki śliwek. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.

 

Krok 4

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe!