Palma

Ciasto ucierane z rabarbarem

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki (tortownica 23 cm):  

200 g Palmy
160 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
5 dużych jajek
240 g mąki pszennej  
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Kruszonka: 
100 g mąki pszennej 
50 g Palmy  
50 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego  

Dodatkowo:  
300 g rabarbaru  

Krok po kroku

Krok 1

Kruszonka:
Do mąki dodać cukier i cukier waniliowy oraz schłodzoną, pokrojoną w kostkę Palmę. Zagnieść kruszonkę i wstawić ją do lodówki.

Krok 2

Ciasto:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki (1 cm). Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miękkiej Palmy dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem w 3 porcjach, miksując na wolnych obrotach miksera.

Krok 3

Ciasto przełożyć do tortownicy. Na cieście ułożyć rabarbar. Całość posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce.

Krok 4

Smacznego!