Palma

Ciasto z galaretką

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Ciasto z galaretką

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
80 g mąki pszennej
80 g cukru
5 g margaryny Palma (rozpuszczonej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
220 g cukru pudru
40 g żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:
2 galaretki o smaku truskawkowym
Świeże truskawki

Krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić wraz z cukrem. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać Palmę, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180C przez około 30 minut. Ostudzić.

Krok 2

Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wstawić masę do lodówki, gdy zacznie tężeć przełożyć ją na ostudzony biszkopt. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 3

Galaretki rozpuścić w 650 ml gorącej wody, ostudzić. Na wierzchu masy serowej ułożyć cząstki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!