Palma

Ciasto z morelami, malinami i kruszonką  

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Ciasto z morelami, malinami i kruszonką  

Składniki: 

Ciasto: 
300 g mąki  
3 jajka  
250 g margaryny Palma  
160 g cukru pudru  
3 łyżki jogurtu naturalnego  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
½ łyżeczki sody oczyszczonej  

Kruszonka: 
100 g mąki krupczatki  
100 g margaryny Palma  
100 g cukru pudru  

Dodatkowo: 
500 g moreli  
250 g malin  

Krok po kroku


Krok 1

Białka ubić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, wymieszać.

Krok 2

Morele przekroić na połówki. Składniki na kruszonkę rozgnieść w palcach.  

Krok 3

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić.  

I gotowe!