Palma

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i orzechami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i orzechami

Składniki: 

Ciasto: 
350 g mąki pszennej, 
50 g kakao, 
200 g Palmy, 
250 g mleka, 
200 g cukru trzcinowego, 
4 jajka, 
4 łyżki masła orzechowego , 
100 g orzechów laskowych, 
2 łyżeczki cynamonu, 
1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia,  
szczypta soli. 

Dodatkowo: 
około 1,5 kg śliwek, 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
3-4 łyżki cukru trzcinowego, 
150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 
50 ml śmietanki 30%, 
5 g Palmy, 
orzechy laskowe do dekoracji. 

Krok po kroku

Krok 1

Palmę, cukier i mleko umieścić w rondelku, rozpuścić i ostudzić.  

 

Krok 2

Do miski przesiać: mąkę, kakao, dodać cynamon, proszek, sodę i sól. Wlać ostudzoną masę z Palmą. Dodać jajka, masło orzechowe i orzechy, wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.    

Krok 3

Śliwki pokroić na kawałki, dodać mąkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.  

 

Krok 4

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i Palmą, polać strużkami wierzch ciasta, można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

I gotowe!