Palma

Domki z piernika

Domki z piernika

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 150 g margaryny Palma
  • 150 cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 400 g cukru pudru
  • Opcjonalnie sok z cytryny
  • Orzechy do dekoracji

Krok po kroku

KROK 1

Palmę, cukier i miód rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misce, wlać roztopioną Palmę, wymieszać, zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować, wykroić fragmenty domków z piernika. Piec w temp. 180C przez około 12 minut. Ostudzić.

KROK 2

Białka wymieszać z cukrem pudrem, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodać kilka kropel soku z cytryny.

KROK 3

Złożyć domki sklejając je lukrem królewskim. Udekorować orzechami.