Palma

Drożdżowe paluchy z serem żółtym  

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Drożdżowe paluchy z serem żółtym  

Ciasto:  

400 g mąki pszennej  
180 ml ciepłej wody  
50 g roztopionej margaryny Palma  
1 jajko  
1 łyżka cukru  
2 łyżeczki suszonych drożdży  
½ łyżeczki soli  

Dodatkowo: 

Około 200 g startego żółtego sera np.. Cheddar  
Sezam  
1 żółtko + 2 łyżki mleka  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, wyrobić około 10 minut. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.  

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek. Dwa z nich posypać cheddarem, przykryć pustym plackiem. Docisnąć, ponownie rozwałkować. 

Krok 3

Pokroić na długie paski, szerokości około 2 cm. Skręcić je spiralnie wokół własnej osi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Posypać sezamem. Piec w temp. 200°C przez około 25 minut (na złoty kolor).  

 

I gotowe!