Palma

Drożdżówki z serem

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Drożdżówki z serem

Składniki

Ciasto:
500 g mąki
80 g margaryny Palma
220 ml mleka
40 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki suszonych drożdży

Nadzienie:
Około 400 g borówek
500 g sera twarogowego
200 g cukru
Opcjonalnie gęsty jogurt

Kruszonka:
100 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
100 g margaryny
1 żółtko + 2 łyżki mleka

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać cukier i drożdże. Wlać ciepłe mleko, rozkłócone widelcem jajka i rozpuszczoną Palmę. Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Krok 2

Twaróg wymieszać z cukrem (jeśli jest zbyt gęsty – dodać nieco jogurtu naturalnego). Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, nadziać je serem i borówkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok 3

Mąkę krupczatkę, Palmę i cukier puder rozgnieść palcami na kruszonkę. Żóltko rozkłócić z mlekiem, posmarować wierzch bułeczek. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180C przez około 30 miniut (na złoty kolor).

Smacznego!