Palma

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką  

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką  

Składniki: 

Ciasto: 
500 g mąki pszennej, 
200 ml mleka migdałowego lekko podgrzanego, 
50 g roztopionej Palmy, 
3 łyżki cukru, 
1 jajko, 
2 łyżeczki suszonych drożdży, 
szczypta soli, 
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu. 

Nadzienie: 
około 1 kg wiśni, 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
cukier puder. 

Kruszonka: 
80 g mąki migdałowej, 
70 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 
80 g cukru pudru, 
80 g Palmy,  
szczypta soli. 

Różowy cukier puder: 
cukier puder, 
liofilizowane maliny lub wiśnie. 

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować drożdżowe ciasto. W misce umieścić wszystkie składniki (jajko uprzednio roztrzepać trzepaczką z cukrem). Zagnieść. Na koniec dodać roztopioną Palmę, wyrabiać ciasto około 15 minut, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.  

 

Krok 2

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać, rozgnieść palcami, schłodzić w lodówce. Wiśnie wydrylować, odsączyć nadmiar soku. Dodać mąkę, wymieszać.  

 

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, nałożyć porcję wiśni, dodać cukier puder do smaku, zwinąć bułeczkę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

 

Krok 4

Liofilizowane owoce zblendować na proszek, wymieszać z cukrem pudrem, oprószyć wierzch drożdżówek.

I gotowe!