Palma

Dyniowa tarta  

Dyniowa tarta  

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 130 g margaryny Palma   
  • 70 g cukru pudru  
  • 1 jajko  
  • 3 łyżeczki cynamonu  

Nadzienie:  

  • 500 g puree z dyni 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 100 ml śmietanki 36%   
  • 50 g roztopionej margaryny Palma  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej   
  • 2 jajka  
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika  
  • Szczypta soli  

Wierzch: 

  • Około 50 g drobnego cukru  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę. Nakłuć dno widelcem w kilku miejscach, schłodzić w lodówce.  

Krok 2

Wszystkie składniki na nadzienie z dyni wymieszać, wylać na kruchy spód. Całość piec w temp. 180C przez około 30 minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.  

Krok 3

Wierzch posypać cukrem i skarmelizować za pomocą palnika kuchennego.