Palma

Galette z truskawkami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Galette z truskawkami

Ciasto:  

350 g mąki krupczatki  
170 g margaryny Palma   
100 g cukru pudru   

1 żółtko   
2-3 łyżki zimnej wody  
Szczypta soli   

Nadzienie:  

1 łyżeczka Palmy  
1 gałązka rozmarynu   
Około 50 g posiekanych pistacji   
300 g kremowego serka twarożkowego  
100 g cukru pudru   

Dodatkowo: 

Około 250 g truskawek  
1 żółtko + 1 łyżka mleka  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.  

Krok 2

Na patelni rozpuścić łyżeczkę Palmy, dodać rozmaryn i pistacje, podprażyć kilka chwil, mieszając. Zdjąć z patelni, ostudzić, rozmaryn usunąć

Krok 3

Serek wymieszać z cukrem pudrem, dodać pistacje, wymieszać.  

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, na środek wyłożyć krem, nałożyć na niego pokrojone w plastry truskawki, boki ciasta zwinąć do środka. Posmarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.

Krok 5

Piec w temp. 180°C przez około 35 minut (na złoty kolor). Podawać na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z jogurtem naturalnym. 

Smacznego!