Palma

Gotowane gruszki z sosem karmelowym

Gotowane gruszki z sosem karmelowym

Gruszki

4 gruszki

3 szklanki wody

⅓ szklanki miodu

2-3 łyżki soku z cytryny

3 kawałki cynamonu

3 gwiazdki anyżu

3 ziarna kardamonu

1 laska wanilii

Kruszonka

4 łyżki margaryny Palma

4 łyżki cukru

5 łyżek mąki

Sos karmelowy

100 g cukru

50 g margaryny Palma

100 ml śmietanki kremówki 36% ewentualnie 30%

szczypta soli

2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)

Krok po kroku

KROK 1

W średnim garnku połączyć i zagotować wodę, miód, sok z cytryny, cynamon, anyż, kardamon, laskę i nasionka wanilii.
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane gruszki gotować w syropie na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut, aż będą al dente.

KROK 2

Kruszonka

Margarynę połączyć z cukrem, rozetrzeć. Dodać mąkę i rozetrzeć tak, aby uzyskać okruchy. Kruszonkę wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok. 12–14 minut, aż będzie rumiana.

KROK 3

Sos słony karmel

Do rondelka wsypać cukier i rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą.
Podgrzewać na średnim ogniu (bez mieszania) do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor dodać margarynę i wymieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem. Wlać śmietankę i dalej mieszać na jednolitą masę do zagotowania. W międzyczasie dodać masło orzechowe (opcjonalnie) oraz sól. Odstawić z ognia.

KROK 4

Na talerz wlać 3 łyżki sosu, ułożyć gruszki i całość posypać kruszonką. Smacznego.