Palma

Gruszkotka z bezą

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Gruszkotka z bezą

Kruche ciasto:  
250 g mąki pszennej , 
100 g cukru pudru, 
120 g margaryny Palma, 
30 g kakao, 
1 jajko, 
2-3 łyżki wody, 
szczypta soli. 

Nadzienie orzechowe:  
150 g zmielonych orzechów włoskich, 
150 g cukru pudru, 
130 g margaryny Palma, 
3 żółtka, 
szczypta soli. 

Warstwa z gruszek: 
4 gruszki, 
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu, 
3 łyżki cukru.   

Beza: 
3 białka , 
200 g cukru, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
1 łyżka octu. 

Krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Palmę przeznaczoną na nadzienie orzechowe utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i solą. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto, wyrównać.  

 

Krok 2

Gruszki pokroić w cienkie plastry. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i kardamon, wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

 

Krok 3

Dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć nadzienie orzechowe, a następnie gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 30 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę i ocet, zmiksować.  

 

Krok 4

Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć bezę, obniżyć temp. do 160C i całość piec jeszcze około 30 minut. Przed pokrojeniem ostudzić. Porada: jeśli beza zbyt szybko się zarumienia przykryć ją warstwą folii aluminiowej.  

Smacznego!