Palma

Gwiazda z makiem

Gwiazda z makiem

Składniki: 

Ciasto: 

500 g mąki pszennej  

180 ml ciepłego mleka  

50 g roztopionej Palmy  

80 g cukru  

2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży  

1 jajko  

1 żółtko   

Nadzienie: 

300 g zmielonego maku  

150 g cukru  

2 białka  

1 żółtko  

30 g roztopionej Palmy  

1 jajko + 1 łyżka mleka  

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połączyć, wymieszać, zagnieść elastyczne, drożdżowe ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.  

Mak sparzyć, odsączyć. Dodać do niego cukier, żółtko, ubite na pianę białka oraz roztopioną Palmę. Wymieszać.  

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek tej samej wielkości. Na jeden z nich nałożyć nadzienie makowe, rozprowadzić po całej powierzchni. Nałożyć drugi placek, docisnąć 

Krok 3

Na środek placka położyć mały, okrągły talerzyk. Zrobić parzystą liczbę nacięć wokół okręgu. Zawinąć każdy fragment ciasta wokół własnej osi i skleić ze sobą po dwie sztuki.  

Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180°C przez około 35 minut.  

I gotowe!