Palma

Kanelbullar

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Kanelbullar

Składniki:  

Ciasto: 

450 g mąki pszennej  

2 jajka M  

200 ml ciepłego mleka  

70 g miękkiej margaryny Palma  

40 g cukru białego  

2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży  

Szczypta soli  

Nadzienie: 

50 g margaryny Palma 

120 g cukru trzcinowego  

3 łyżki cynamonu  

1 łyżeczka mielonego kardamonu  

Dodatkowo: 

1 żółtko  

2 łyżki mleka  

Gruby cukier kryształ lub np. posiekane orzeszki na wierzch  

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, drożdże, sól, mleko i jajka wymieszać w misce. Zagnieść. Dodać miękką Palmę zagnieść i wyrobić drożdżowe, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Krok 2

Palmę na nadzienie rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, cynamon i kardamon, wymieszać

Ciasto podzielić na dwie części, z każdej rozwałkować prostokątny placek. Posmarować go nadzieniem, złożyć na pół, a następnie pokroić w podłużne paski. Zakręcić je według własnej osi, po czym uformować z nich bułeczki.

Krok 3

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem lub orzechami i piec w temp. 180°C przez około 20 minut (na złoty kolor).  

I gotowe!