Palma

Karpatka

Poziom trudności Trudny
Czas Do godziny
Karpatka

Składniki

Ciasto:
160 g margaryny Palma
150 g wody
180 g mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 g margaryny Palma
650 ml mleka
220 g cukru
2 budynie waniliowe
Cukier puder do oprószenia wierzchu

Krok po kroku

Krok 1

Palmę rozpuścić wraz z wodą. Zagotować. Do wrzącej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do zimnej masy dodać stopniowo jajka, zmiksować. Podzielić ciasto na dwie części, piec w temp. 200C przez około 25-30 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

Krok 2

Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem. Ostudzić. Zmiksować z Palmą.

Krok 3

Przełożyć kremem budyniowym ostudzone blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!