Palma

Kawowe ciasto Mokka

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Kawowe ciasto Mokka

Składniki:

Biszkopt:  
3 jajka, 
120 g cukru, 
30 g kakao, 
60 g mąki pszennej,  
1 łyżka octu lub soku z cytryny,  
½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
Szczypta soli. 

Do nasączenia: 
Około 80 ml naparu kawy + 30 ml mleka.  

Krem budyniowy:  
250 g Palmy, 
1 budyń śmietankowy, 
120 g cukru, 
300 ml mleka.

Kawowy karmel: 
100 g cukru, 
40 g Palmy,  
30 g śmietanki 30% 
30 g espresso.  

Krem śmietankowy: 
400 ml śmietanki kremówki 36%, 
200 g serka mascarpone, 
180 g cukru pudru, 
50 ml espresso. 

Dekoracja: 
100 g posiekanej czekolady gorzkiej, 
Opcjonalnie ziarenka kawy.  

Krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszać, wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek, sól i ocet, wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 190°C około 25 minut. Ostudzić.  

 

Krok 2

Przygotować kawowy karmel. Cukier rozpuścić na patelni, lekko nią potrząsając. Gdy cały się rozpuści, dodać Palmę, wymieszać. Następnie wlać śmietankę i espresso, całość wymieszać, podgrzewając, aż wszystko się połączy. Ostudzić i schłodzić w lodówce, aby karmel zgęstniał.  

 

Krok 3

Budyń ugotować z cukrem na mleku, ostudzić. Zmiksować z Palmą. Następnie, stopniowo dodawać karmel, zmiskować.  

 

Krok 4

Cukier puder wymieszać z mascarpone i espresso. Schłodzoną kremówkę ubić, połączyć delikatnie z serkiem.  

 

Krok 5

Składanie: biszkopt nasączyć kawą z mlekiem, nałożyć krem budyniowy, schłodzić. Nałożyć krem śmietankowy, schłodzić. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. 

I gotowe!