Palma

Kibinai

Kibinai

Ciasto:

500 g mąki pszennej

140 g margaryny Palma

200 g śmietany 18%

1 jajko

1 łyżeczka soli

Farsz:

800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki oregano

1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej

½ łyżeczki papryki w proszku ostrej

Sól, pieprz

1 cebula

1 łyżeczka margaryny Palma

Krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekać, zeszklić na roztopionej Palmie. Wszystkie pozostałe składniki na farsz umieścić w misce, dodać cebulę, wymieszać.

Krok 2

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, zlepić na kształt pierożka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180C przez około 35-40 minut (na zloty kolor).

Krok 3

Można podawać na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. sosem czosnkowym.