Palma

Kolorowe naleśniki

Poziom trudności Łatwy
Czas Do 30 minut
Kolorowe naleśniki

Składniki:  

400 g kefiru  
270 g mąki pszennej 
50 g rozpuszczonej margaryny Palma  
100 g cukru (do wersji słodkiej, do wytrawnej – 1 łyżeczka) 
2 jajka  
1 łyżeczka sody oczyszczonej  
Szczypta soli  
Do zabarwienia ciasta: 1 łyżka soku z buraków, ½ łyżeczki kurkumy rozpuszczonej w 1 łyżce wody, 1 łyżka soku wyciśniętego ze zmiksowanych liści szpinaku  
Olej do smażenia  

Do podania: 

Serek mascarpone/ricotta lub twarożek + cukier do smaku  
Owoce typu maliny, truskawki, borówki  
Kozi serek do smarowania  
Ser typu feta  
Zblanszowane na patelni liście szpinaku (+ sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek) 

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać trzepaczką ciasto. Podzielić na 3 części, do każdej dodać naturalny barwnik, wymieszać. Odstawić na 10 minut, a następnie usmażyć placuszki.  

Krok 2

Wersję słodką przełożyć słodkim kremem i podać z owocami. Wersję wytrawną przełożyć kozim serem, podać ze szpinakiem i serem typu feta.